CITARASA BONDA BUFFET DINNER DI HOTEL NEO+ BY ASTON PENANG

11:00 PM




Assalamualaikum! Salam Ramadhan semua. Nak buka puasa kat mana ye hari ni?  Alaa dah la jauh diperantauan, rindu pula masakan bonda di rumah! T_T nak balik jauh pula, tunggu raya je la! Meh Ika perkenalkan Citarasa Bonda Buffet Dinner Di Hotel Neo+ By Aston Penang . Yang rindu masakan emak kat kampong memang wajib buka puasa di sini. Citarasa Bonda Buffet menyajikan hidangan masakan setanding masakan mak kat kampung tu!. Hotel Neo+ By Aston Penang sangat strategik yang berada di tengah-tengah bandar berhampiran Komtar dan Gama. Tahukan area Georgetown sangat Jam semasa nak balik kerja, lagi tragis kena buka puasa dalam kereta hari-hari. 




Daripada duk hadap Jam,meh datang dan buka puasa di Hotel Neo+ By Aston Penang . Dekat dengan office Ika tau. CitaRasa Bonda Buffet Dinner di Lemongrass Restaurant terletak di aras 1 Hotel NEO+ Penang.  Menyediakan  ruang yang sangat selesa dan bertemakan modern. Sambil-sambil makan sambal-sambil lihat lukisan di sekitar dinding.Hotel Neo+ By Aston Penang  menyediakan 5 menu belainan setiap hari. So tiada mood jemu. Nak mai seminggu berturut- turut pun tiada masalah boring dengan makanan yang sama ye! Tapi Nasi ayam Corner memang hari-hari ada! Menu yang Ika Cuba sekrang ni Menu A. So Ika senaraikan apa yang terkandung dalam Menu A.


CAVERY STATIONRoasted Whole Lamb with Black pepper & mint sauce. Menu yang utama bagi ika adalah kambing panggang dengan black peper sos dan mint sos. Bagi Ika kambing panggang Di Citarasa Bonda Buffet sangat sedap,  bau kambing tidak begitu kuat. Kandang bila nak makan kambing,bau dia kuat sampai tebantut nak makan. Tapi kat sini 2 kali Ika repeat kambing panggang! Terbaik la chef!


Selain kambing panggang, main dish yang lain adalah Mutton Varuval. Daging Kari kambing masakan Indian yang Ika bagi 5 star. Daging tidak liat,rempah ratus serap di dalam daging kambing sekata.  Nyummmmmmmmm terbaynag lagi masih kunyah-kunyah tu.


Opor ayam adalah hidangan yang terdiri daripada ayam yang dimasak dalam santan dari Indonesia, terutama dari Jawa Tengah. Mak Ika pernah masak. Tak tahu pulanamanya Opor ayam! Nyummy!


Udang masak lemak amboii berlemak rasanya! Nak ja ambik 3 mangkuk heheh.


ACTION STALL
Ikan Bakar: Pari, Kembung, Talapia, Sardine
Cicah bersama Air Assam
Chicken & Beef Satay with Condiments
Otak-Otak


Menyajikan Ikan bakar pari, kembung,tilapia ,sadin sedap ooi ciciah dengan air asam atau budu! Bukan orang kelantan ja suka Budu! Orang penang ni suka juga.



Ni satu lagi favourite Ika, Satay dengan kuah kacang! Tak semua orang pandai buat kuah kacang sesedap yang menepati cita rasa Ika. Chef ni memang betul buat Ika tertarik tau! Kuah Kacang sangat sedap, rempah ratus untuk perapan Satay sangat rich, makan satay ja dah berasa a Real Satay. Tambah kauh kacang tu jenuh cicah kauh kacang sampai habis semangkuk . Hot selling item hari tu tau! Nak pi 3rd round! Satay dah habis T_T






MAIN DISH
Mutton Varuval
Udang Masak Lemak
Sayur Goreng Istimewa
Opor Ayam
Sambal Goreng Kentang
Nasi Ayam Corner (Daily Stall). Jenuh duk buka satu-satu menu! Nak makan semua, takut terlalu kenyang! Meh ambik bau dulu ye! Hehhe





APPETIZERS
Ulam-Ulam Melayu(Tomato,Timun,Petai,Ulam Raja,Daun Selom,Pucuk Paku,Kacang Botol,Terung,Bendi,Petai)Kerabu Pucuk Paku,Kerabu Manga Ala Thai,Acar Rampai,telur masin,ikan masin,bergedil ubi.




SALAD & DRESSING
Potato Salad, Sambal Belacan,Sambal Tempoyak,Sambal Budu,Cincaluk,Sambal Mangga,Sambal Kicap,Air Asam,Sambal Bawang.


RAMADHAN CHIP, PICKLES & NUT
Keropok Ikan,Keropok Udang,Papadam,Keropok Sayur,Jeruk Mangga,Jeruk Papaya,Jeruk Kelubi,Asam Boi,Kerepek Ubi,Kerepek Pisang,Tempeyek Kacang,Kuih Siput,Maruku,Kacang Hijau Bersalut Tepung.


SOUP
Indonesia Soto Ayam with Condiments

RICE & NOODLE  
Nasi Putih,
Mee Mamak (signature orang penang ni,mana boleh tinggai oii)





ABC & CENDOL STALL
Shaved ice with Assorted Syrup & Condiments
AVAILABLE DAILY

ABC & CENDOL STALL
Shaved ice with Assorted Syrup & Condiments
AVAILABLE DAILY

Ni 1st round Ika! Ika buat menu sendiri, Nasi Kambing panggang ( Ambil nasi ayam sahaja dan amakn dengan Daging Kambing! Amboi merecik!



2nd round apa lagi, Ika try la Main menu! Memang macam masakan mak!
Jangan menitik air mata ye masa makan rindu mak huhu




Dah kenyang meh kita rasa Dessert pula! Pelbagai dessert yang disediakan! Ika makan kek! Red Velvet !



Ni Chocolate cake dan Cupcake!



DESSERT
Bubur Kacang Hijau,Bubur Cha Cha,,Kuih Keria,Lepat Ubi,Kuih Seri Muka,Kuih Ketayap,Kuih Lapis,Crème Brulee,Chocolate Butter Cake,Red Velvet Cake,Dates,
Yang mana suka kuih traditional boleh pilih kuih lapis ,kuih seri muka! Berseri kau lepas ni ye!


Air kasang sebagai penutup kali ini. Lega sikit tekak, haus sahaja sepanjang hari, makan Ais kacang amboi leganya rasa



Opps nak balik dah tapi bubur lambuk duk memangil-mangil! Meh rasa sat! ok Dah kenyang! Lincin! Meh balik! Next time kita datang lagi! Meh la datang :









Citarasa Bonda Buffet Dinner 
Date: 1 to 23 June 2017
Time: 630pm-10pm
Price: RM58 nett (adult) ; RM48 nett (senior citizen) ; RM28nett (child)
Tel: 04-2551000
Address: 68, Jalan C.Y. Choy, George Town, 10300 George Town, Pulau Pinang, Malaysia


















































You Might Also Like

27 comments

  1. wow!!! The food looks so yummy!!! Make me hungry now!!

    ReplyDelete
  2. wow...teruja tgk makanan kat sini...kambing bakar tu tak leh tahan haha...kena pegi jugak la camni hihi

    ReplyDelete
  3. that looks like some very yummy dishes... nak check out this hotel also when go back to penang...

    ReplyDelete
  4. seldom go Penang, glad to see so many food in this post. NOw I know if go Penang I can go where for buffet!

    ReplyDelete
  5. Wow~ So many delicious foods! I want to try the ais kacang!

    ReplyDelete
  6. ohh i love the setup!!!!!!!!!food all look good too!

    ReplyDelete
  7. Kampung fare is the best because it helps those who are unable to make it back home during Hari Raya. This spread looks absolutely delicious, too!

    ReplyDelete
  8. wow affordable pricing with wide selection of food from the buffet spread.

    xx
    Puiyeesss

    ReplyDelete
  9. Best juga makanan kat sana, i rasa nak cuba buka ramadan with friends there.

    ReplyDelete
  10. jauh juga nak pergi sana.. hahhaha tapi menyelerakan aih

    ReplyDelete
  11. Sedapnya makanan di situ. Nak bawa anak ke sana minggu depan.

    ReplyDelete
  12. The food looks so delicious, I always pass by this hotel, have not tried their food yet, will try on my next trip to penang.

    ReplyDelete
  13. Wow, look at all the delicious foods, can't wait to try out at this restaurant :)

    ReplyDelete
  14. Wow! Banyaknya pilihan. and yes - mee mamak wajib! Hahaha

    ReplyDelete
  15. Semua nampak sedap! Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  16. Sedapnya makanan dia! Selamat berpuasa~

    ReplyDelete
  17. Looks really good! Will certainly need to give a go at this restaurant.

    ReplyDelete
  18. Looks really good! Will certainly need to give a go at this restaurant :)

    ReplyDelete
  19. Terlihat sangat sedap . This is what I like during Lebaran , there's so much food . I don't celebrate Lebaran but always invited by most of my neighbors to join with . Makan enak .
    Your post make me hungry again

    ReplyDelete
  20. nice buffet spread! The price is not too bad too

    ReplyDelete
  21. Wah Neo Hotel pun menyediakan makanan yang sedap time berbuka. ;)

    ReplyDelete
  22. The food selections are good for the price, nice place to buka puasa too.

    ReplyDelete
  23. So many food selection to choose. Meal, desserts and cakes are making me getting all full up masa buffet!

    ReplyDelete
  24. Tempting food offer by citarasa. I into the dessert as it look delicious.

    ReplyDelete
  25. Ramadan month always have so many bunch of awesome buffet deals in every hotels! The foods look yummy and have so many choices!

    ReplyDelete
  26. Wow these foods looks delicious! Ramadan month is such an awesome time to discover ramadan-approved foods! Yummy!

    ReplyDelete