Monday, April 11, 2011

Your eyes are too precious


Salam sayang buat pembaca blog Manja,terutama pembaca setia blog Manja, walaupun Manja x update blog hari2 Manja tetap melawat kawan2 blogger Manja. Terima kasih yang memberi komen untuk entry yang lepas, entry yang penuh emosi


Tapi entry kali ni Manja bakal tunaikan janji Manja. Manja akan bercerita tentang si kancil denga rusa hehe. X de la kita cerita tentang contact Lens okeh..


So, kepada adik, terutama adik a piey Qa yang baru berjinak2 dengan contact lens, dengar nasihat dari DOKtor Manja tau,

Kepada pemakai contact lens peluang untuk anda mendapat penyakit Conjunctiviti, sangat tinggi. Nak tahu ape penyakit tu? Mata kita merah sebab jangkitan kuman, Alergic, chemical or irritant .



Heliza helmi pun pernah kena, x percaya? Tengok ni


image

Kalu kena penyakit Conjunctiviti,
mata kita jadi macam ni


An eye with bacterial conjunctivitis.



Picture yang last tu menakutkan huhu, sebenarnya Manja pun pakai contact lens tapi jarang2 pakai kecuali keluar jalan2, ada dinner atau acara penting di UITM sahaja. Selalu nya Manja pakai cermin mata


· Sila beli lens yang dijual di kedai yang bertauliah, Manja tahu ramai yang beli lens dari korean kan? Lens tu boleh tahan setahun betul tak? Lens tu asalnya bernama GEO CONTACT LENS. Tapi Manja x tahu la kalu dia orang dah gunakan nama baru.



· Sebab, Cuba fikir, kalu lens tu ok, dan selamat, kenape lens tu tidak dijual dikedai yang bertauliah? Kenape? Sila jawab???


· Kalu masih nak beli juga GEO CONTACT LENS, please yer pembaca2 yang cantik dah handsome jangan guna setahun tau, just guna paling lama pun 4 bulan.


· Ada ja lens berwarna warni yang di jual dikedai yang bertauliah walaupun tak setanding dengan GEO LENS..


Kalu nak pakai juga please ikut nasihat Manja nie


· Jangan pakai lens yang expired walaupun expired satu hari pun

· Cuci tangan bersih2 sebelum guna lens, Manja cadang kan cuci tangan dengan sabun antibacteria seperti lifeboy atau dettol. Manja guna sabun lifeboy.

· Bila nak masukkan lens dalam mata, kalu rasa x selesa, sila keluarkan, cuci dengan pencuci lens pastu baru masukkan kembali, jangan biar mata kita x selesa

· Please jangan guna lebih dari 8 jam. Kalu rasa nak buta cepat, sila guna lama2 okeh
.
· JANGAN tido bila pakai contact lens sebab nanti lens bergerak masuk di belakang mata. Nanti kena bedah pula.


PENGALAMAN MANJA


· Contact lens pula ada pelbagai jenis, ada yang jenis tebal, lembut, sedang2. Manja dah cuba beberape jenama, tapi semua x sesuai kecuali contact lens jenama OMEGA..

· Jenama Acuvue x sesuai dengan Manja, bila Manja pakai rasa macam ada benda dalam mata, jenama SOFT lens, terlalu lembut sampai Manja x leh nak buka lens tu, cuak juga la, nasib diriku bertemu si Omega lens hehe.

· Sape2 reader yang ada pengalaman atau hendak tambah info ke nak tolak pendapat Manja ke, sila komen, boleh Manja tahu pengalaman korang pula yer...

· Kepada Cik Ezy, x payah la pakai lens kecuali waktu kawin hehe

40 comments:

  1. saya pun pakai lens jugak, just nak tambah, rasanya better beli Lubricating and Rewetting drops,brand Renu, tak de la tak selesa bila pakai lens, hope help ^_^

    ReplyDelete
  2. owwhhh. . gilerr ar. .
    uke uke pasnie da dpt lens sye ikut nsihat k.manje eyh. .
    tenkiu :D

    ReplyDelete
  3. nabila pakai lens..
    pernah jugak pakai yg korean punye tp mmg xtahan lame.. tp mmg cantek.. :)
    nabila syorkan kalau nak pakai lens beli la yg betol2 elok..
    even mahal pn tp mata nk gune lame kn.. :)
    nabila pakai freshlook.. :)

    ReplyDelete
  4. ade mmbr saye gtau psl org yg pkai kontek lens matenye kene bedah..
    usih takot2..
    ok manja.. cik ezy pkai tym kawen nt..
    hahakk..

    ReplyDelete
  5. sy pakai lens time nak kuar jalan jek.. huhuhu. mls nak pakai spek tp leceh jugak nak jaga lens kan.. hurmmm...

    jom join!
    http://bambam-story.blogspot.com/2011/04/segmen-kalau-aku-ada-bakat-aku-nak-jadi.html

    ReplyDelete
  6. ERGGHH,MACAM NI,YAN NAK PAKAI,TAPI TAKUT NAK MASUKKAN T_T

    ReplyDelete
  7. saye rabun warne...ade ubat tak???huk3....yeayyyy!!follower ke 300....yeayyyy!!!!!

    ReplyDelete
  8. nice entry..penah gak try pakai contact lens..tapi memang xle laa..sebab nak masukkan je amik masa dekat sejam..hehehe..

    p/s: utk mata keranjang xde contact lens yang sesuai ek..hahahaha :)

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. cambest j lens sharingan tuu.. ahaha..
    adoi.. kena gtaw akak nih..
    gila geli tgok mata sakit tuu..

    ReplyDelete
  10. Salam manja, sy pun pengemar lens korea, tp sy tak pakai slalu.. Bila ade majlis tertentu je :)

    apa pun, kena hati bila nak pakai, kebersihan tu penting..

    Lebih selesa guna kacamata :)

    ReplyDelete
  11. hoho.. cam tu ke?.. nasib baik tak pakai lagi..

    ReplyDelete
  12. ok,eni penah jadi mcm tu..pic mata yg last skali.dia jadi bertahi.(sbb tiap2 hari pakai pegi keje.huhu)

    lepas tu tak pakai dah kecuali ada event or smthing yg special je..

    ReplyDelete
  13. huhu.. takut tapi teringin nak pakai gak contact lens. adeh. XD

    ReplyDelete
  14. tak pernah pakai lens.. tp teringin juga..

    ReplyDelete
  15. wah, nie baru first time sy nmpk org pakai contact lens.. sakit x?

    Entri paling hot :
    6 ciri blog yang bagus"

    ReplyDelete
  16. mcm mana kat komen ley letak link terus tekan?

    ReplyDelete
  17. singgah sini, tak pernah pakai lens.. hehe..

    sama U la kita yer :)

    ReplyDelete
  18. pernah dengar jugak sebelum ni pasal penyakit bila pakai lens. now dah tau. thanx for sharing! ;D

    ReplyDelete
  19. bahaya nihh..kawan2 jgn mudah tertipu okeyy..espeseli yg ade jual scara on9 kat fb 2..huhuu~

    btw,thx manja sbb sudi tinggalkan jejak kat blOg meOw.. =)

    ReplyDelete
  20. ramai membe2 pakai CL bila nak bersukan je..

    ReplyDelete
  21. @onie
    bagus juga kalu boleh beli air drops contact lens yang mahal cikit

    ReplyDelete
  22. @Nabila Shamsudin freshlook atau freshkon pun ada lens berwarna. mahal tapi berbaloi untuk mata...

    ReplyDelete
  23. @Cik Ezy nak selamat jgn pakai selalu. mmg betula ade yang kena bedah kalu lens tu ada kat belakang mata huhu

    ReplyDelete
  24. @b a m b a m ' s susah la kalu pakai lens tapi x cantik la kalu pakai spek huhu susah nk pilih

    ReplyDelete
  25. @Izyan Masri nak masuk senang je tapi kena ada la dlm 30 minit masa manja 1 try dulu hehe

    ReplyDelete
  26. @budak kampung ada ubat untuk rABUN WARNA DENGAN makan water colour hehe thank 4 follower :)

    ReplyDelete
  27. @Azlan Hasan MANJA AMBIK MASA SETENGAH JAM masa mula2 nk pakai hehe jarang ade lelaki pakai tau

    ReplyDelete
  28. @Hafiy Johari tau x pe geli, dari mata yang cantik terus jadi yang x cantik huhu. ambik la langkah keselamatan kalu nk guna lens juga

    ReplyDelete
  29. @Aidanatasya betul tu dear, kebersihan sgt penting.. jangan amalkan selalu lens korean baik beli freshlook atau freshkon. :)

    ReplyDelete
  30. @eni bahaya tu eni.. jgn seksa mata kalu nk cantik tau.. :)

    ReplyDelete
  31. @AiDa AzRyN takut mmg takut tapi kalu berani ambik risiko boleh, yang penting kebersihan tau aida

    ReplyDelete
  32. @Hanis Azla kalu x pernah jgn tau hanis, kalu nak cuba tanya pengalaman org yang pernah pakai n tahu cara2 penjagaan :)

    ReplyDelete
  33. @Tao | Slayerz manja pun x tau la nak cerita nanti manja try buat tutorial kalu ada masa :)

    ReplyDelete