Friday, April 1, 2011

Ape jenama Makeup korang?




Wah2 banyak nye makeup korang..


Boleh buka gudang makeup nie h0h0, Mesti korang PRO bab2 makeup nie, x macam Manja huhu, Manja ada la beberape barang makeup tapi x selalu guna pun. Just untuk DINNER COURSE dan waktu2 yang Manja buat tabiat nk pakai makeup hehe.


Jadi, hehe Manja nak tanya itu pun kalu korang sudi share ilmu korang okeh..


Contoh, gincu guna jenama MAK TIMAH, blusher guna jenama MAK BEDAH. X payah segan2 kalu korang guna jenama tu, maybe yang murah tapi kualiti sama je dengan jenama yang mahal..


Kalu korang share, boleh la kita tukar2 ilmu sebab Manja hehe x de ilmu makeup huhu.Makeup ape jenama ape yang korang selalu guna?


Manja rasa x semua kita menggunakan satu jenama sahaja, mesti pelbagai2 kan? Boleh x kalu korang kongsi ape yang korang pakai dengan jawab soalan di bawah dekat kotak komen Manja,


Kalu boleh cadangkan product ape yang bagus, dan sesuai dengan BAJET seorang PELAJAR J, korang just jawab benda yang korang pakai je.


  • LIP BAM : dah habis tapi x beli lagi

  • LIP LINER: X de

  • GINCU: x pakai

  • CONCELER : Elianto sebab hujung tahun lepas ade discount 20%, harga tinggal RM 18 kut

  • BEDAK SERBUk ATAU COMPACT POWDER : silky girl bedak serbuk x pakai compact powder.

  • BLUSHER : Elianto sebab hujung tahun lepas ade discount 50%, harga tinggal RM9 kut

  • FOUNDATION : x pakai.

  • EYESHADOW : imitation MAC & BOBBI BROWN

  • EYE LINER : dah habis, x beli lagi, malas. Dulu pakai imitation Mac

  • MASKARA : dah habis, x beli lagi, malas. Dulu pakai imitation Mac, ada x product yang membuatkan bulu mata kita x berketul2??

  • BB CREAM : teringin tapi x beli sebab x tahu jenama apa yang bagus, perlu x Manja beli atau x payah beli??

67 comments:

  1. sy pkai 3 mende je..
    bedak+blusher dr loreal..
    eyeliner + mascara dr maybeline..
    utk bibor pkai vaseline je sbb bibir sensitip mudah kering...

    ReplyDelete
  2. hehehe..suka sangat bab2 ni..meh nak share yang saya guna..biasa2 jugak..c0z budget student kan? ahakz..

    compact powder: pixy
    maskara:av0n
    eyeliner & aye shad0w: eliant0
    gincu:eliant0
    lipbam:nivea
    f0undati0n:eliant0

    tu je kowt yang saya pakai..biasa2 aje =P

    ReplyDelete
  3. @::sarah::
    sama2 kita guna jenama elianto even product berbeza

    ReplyDelete
  4. cik ezy xpndai sgt mekap2..
    hehe..
    cik ezy gune foundation maybelline (betol ke eja?)..
    bedak muke silky girl..
    pastu gune lip balm ngn lipstick maybelline..
    mascara kdg2 je gune..
    hahakk..

    ReplyDelete
  5. byasenyer mai pakai jenama avon, silkygirl and maybelline..
    tiga2 jenama ni ok..:)
    tgk kulit dlu cm ne, ton kulit...

    ReplyDelete
  6. @Cik Ezy

    cik ezy byk guna maybelline :)
    roomate Manja ckp maskara maybelline bagus, Manja x try lagi

    ReplyDelete
  7. @mysara

    Manja x pernah try avon lagi, tapi classmate manja suka pakai avon :) die ckp sesuai dgn kulit die

    ReplyDelete
  8. Daif betul Nelly mekap2 ni ..hahaha

    mekap pun tak reti ~

    ReplyDelete
  9. wah ada Mac n bobbi brown yer..x penah pakai pon!

    ReplyDelete
  10. @nelly nelly, makeup adalah sesuatu yang wajib hehe, bedak tu pun dlm ketegori kategori makeup hehe

    ReplyDelete
  11. manja.. saye nak buat entry yang macam manja boleh tak?
    kene mintak izin dulu..
    kira mcam nak tiru entry ni la..
    kalo manja izinkn leh saye buat..
    =)

    ReplyDelete
  12. tak reti nak mekap2 ni, pakai bedak compact je udah. hahaha.. nti pakai mekap tebal2, org kate kite vampire pulak.. ishh2..

    ReplyDelete
  13. cuma pakai pelembap + bedak compact + lipbam. Kekadang jerk gedix tambah foundation and eyeliner.
    Lipbam mayberline memang best la...dari dulu sampai sekarang masih pakai...dah 6tahun rasanya...puas hati.

    ReplyDelete
  14. saya pakai:
    lipbalm maybelline dia ada warna sekali.harga rm10 kebawah.

    lipstik: pink maybelline.harga rm20 kebawah time pomosi.pebret saya nih tau.

    eyeliner: maybelline hitam jns pensil tap saya x suggest yg ni sbb dia tak tahan lama.pakai eyeliner glimerstick avon kaler itam.rm15 kebawah.tahan lama tau.tapi yg saya dah hbs haha..eyeliner liquid pakai in 2 it hitam.rm30 kebawah.thn lama ni.

    eyeshadow: selalu hentam jenama murah pun x pe sbb eyeshadow dgn blusher hanya pigmen warna,so x pe kalau pakai yg murah.untuk diri sendiri saya selalu guna pallet yg takde jenama.beli kt kedai aksesori rm10 saja! ada 8 warna.

    blusher:jenama silky girl yang dua warna tu.

    fondation: jenama silky girl.rm30 kebawah.

    bedak: pixy 2 way cake.

    maksara: maybelline rm 40 kebawah.
    kalau yg tak berketul jenama mac tapi mahal nak mampus! haha..jenama maybelline berketul skit lah tapi saya suka sbb waterproof,betul2 lentik dan tebal.yg lain tak pasti lah.

    BB cream tu kan kalau nk senang cam nak pi kelas ke boleh la pakai.sbb dia all in one dan just pakai tu jek.tapi dia punya coverage nipis skit dari fondation.saya tak pakai BB cream.

    hehe itu saja..yg saya dok buat tuto mekap tu jek kdg2 saya guna yg jenama ok skit.

    ReplyDelete
  15. pakai bedak sejuk jer hehehe gurau je..

    ReplyDelete
  16. @zOeY zAu YaH

    wah komen yang paling panjang nie

    thank zoey :) byk maybelline juga yer

    ReplyDelete
  17. ce try pakai bb cream alaisyah.. :)

    ReplyDelete
  18. Elianto!!!!!! hahahah always the best for madam!

    ReplyDelete
  19. cik hani pun xmekap sgt..
    kdg2 g keje pun ng muka pucat..

    xpndai nk mekap...

    brg mekap pun kdg expired mcm tu je...

    brand pun campur..

    ReplyDelete
  20. aku x pakai make up..so xde fav brand..hehehe :)

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  21. errr.. sy xpkai mekap.. natural beaty.. haha..

    ReplyDelete
  22. tak pakai make-up. malas hihi :D

    ReplyDelete
  23. manja, kte ta pki make up r . . cmne ?? huhu teringin tp an ta reti pki . .

    ReplyDelete
  24. manja : mana ade kulit licin..hehe.. :)

    ReplyDelete
  25. im using ONLY bedak johnson ;D
    siyes . tak suke mekap2 . rase palsu
    *sory spe yg tkecik ati

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. sye x pena bli kt elianto

    bb cream: sye pkai jnme korea tp bli kt uia. . hehe. . kulit sye x lcin so pkai ar bb cream. .

    bedak: mybelline bb silk 2 way cake powder. mcm bb cream tp dlm bntuk powder. .msti pkai cz kulit berminyak

    foundation: maybelline powder foundation

    maskara: silky girl lash prism. . mmg x b'ktul2 n nmpk natural.. :)

    pencil eyeliner: sasa blakh kohl. .mmg itam. . pkai sket je da bule nmpk. .

    eyeshadow: silky girl. . bwu nk cube try nie. . hehe

    blusher, liquid eyeliner: maen hentm je jnme pape pun. . :D

    ReplyDelete
  28. foundation : product jepun. xtau nak tulis sebab in japanese.

    moisturiser: Clinelle

    eye liner pencil: dari korea. sama gak. xtau nak tulis coz tulisan in korea.

    eye liner liquid, eye brow pencil, mascara: In2It

    Eye shadow: In2It and Markwins International

    Compact powder: silky girl je.

    blusher: elianto, Markwins International

    lip balm: Vaseline and maybeline.

    lip gloss: maybeline

    xsuka pakai lipstick.

    next nak try guna bb cream: Etude House ^^

    ReplyDelete
  29. suke maskara n bedak dri mybelline n kdg2 law duit ckup2 silky girl pun ok juga,lg pun mmg standing dgn yg mhl2...:)
    lipstick avon pun not bad...
    silky girl sesuai untk student..harga pun affordable n berkualiti..

    ReplyDelete
  30. @cik rama-rama

    thank 4 comment miz rama2, if u read this please give me ur blog address dear, awk x tinggal alamat blog awk dear, kat tempat follower pun awk x tinggalkan alamat blog awk dear :)

    ReplyDelete
  31. heeee..aku guna krim olay, bedak mag (aku rasa x ori pun bedak tu, tp muka aku terima dengan redha), lips pkai forestsecret, ketiak pkai nivea eh2..ketiak pun masuk skali ke??
    :b

    ReplyDelete
  32. @KinosKoko

    lawak la ko nie, ketiak kita buat next entry plak hoho

    ReplyDelete
  33. @Nyze 二ザ Crazee

    semalam Manja tgk kat kedai skin food bb cream tu dari rumusan tumbuh tumbuhan, Manja pun x try lagi. tgk tgk pendapat kawan2 kita yang komen nie :). tapi pendapat Manja, its better guna product dari korean sbb BB cream kan asal dari sana huhu

    ReplyDelete
  34. @Manja (let it be my sweet name)yup! that's right. coz some says, product asia lagi sesuai untuk kulit orang asia.
    ada satu blog yg best gila dia review barang cosmetics ni..

    http://www.mywomenstuff.com/

    ReplyDelete
  35. cute entri..btw, BB cream ni kan..ezma prefer BB Cream Aqua Bio-Essence.. harganye agak mahal, tapi sgt best... trust it :)

    ReplyDelete
  36. biase2 PK gne compact powder yg silky girl,,lip balm yg nivea..2 jep..nothing much cz PK ske simple2 jep..wink..wink.. (^^,)

    ReplyDelete
  37. hehe. . ad yg lagi terer dr sye nie. .

    ReplyDelete
  38. ira pakai simplysiti...
    tp kdg-kdg pakai bedak biase jer...
    btw,product mekap yg ira rase bez sgt maybelline la...mmg puas aty :)
    cume tang harge jer...err...hehehe

    ReplyDelete
  39. respon post.
    http://ceritasukasuki-nuri.blogspot.com/2011/07/my-makeup-stuff.html

    ReplyDelete
  40. respon post pasal entri awak.
    http://ceritasukasuki-nuri.blogspot.com/2011/07/my-makeup-stuff.html

    ReplyDelete
  41. sayaa sekolah menengah lagi , perlu kea make up ? Hee . tapi adela jugak pakai :P

    bb bream - Maybelline *sebab iklan dia liyana jasmay
    Compact powder - pixy *Kawan suggest* The best lha
    Loose powder - carrie junior :3
    Eyeliner - Silkygirl *Mencanak beli gune duit poket :P
    Lip balm - the body shop *Dua tahun ta habes2 -.- Dengan wardah *Indonesian brand

    Heeeee

    ReplyDelete